Een tienerdepressie is zowel voor ouders als de kinderen in kwestie een serieus probleem. Kijk hier naar hoe je deze kunt herkennen en welke signalen er meestal aan voorafgaan. Dit zal helpen om hier beter mee om te kunnen gaan.

Is het alleen de puberteit of een echte depressie?

Als ouders kan het erg moeilijk zijn om een depressie bij tieners te constateren. Het is belangrijk om dit serieus te nemen, al kan het moeilijk zijn om te ontdekken wat er echt aan de hand is. Gedurende de puberteit vertonen de meeste tieners namelijk sowieso al afwijkend gedrag.

Mocht je kind echter erg neerslachtig zijn en heb je het vermoeden dat deze met een serieuze depressie kampt, neem het probleem dan serieus. Mocht je de online activiteiten van je kinderen willen volgen om zo meer te kunnen leren over hoe zij zich voelen, dan kun je een ouderlijk toezicht afluister microfoon op afstand app als mSpy hiervoor gebruiken.

Waarschuwingstekens voor depressies bij tieners

Er zijn een aantal waarschuwingssignalen waaraan je zou kunnen aflezen dat tieners met een depressie te kampen hebben. Let daarom goed op of de onderstaande tekenen jou bekend voorkomen. Mocht je meerdere van deze signalen herkennen, dan kan het zijn dat jouw kind met een depressie te maken heeft.

Aanhoudende veranderingen in het eetpatroon

Mocht het je opvallen dat jouw puber ineens veel minder of juist heel veel meer gaat eten, dan moet je dit goed in de gaten houden. Dit is vaak een reactie op het slecht kunnen omgaan met bepaalde emoties en kan daarom op meer duiden.

Vermindering interesse in favoriete activiteiten

Het is normaal om op een bepaalde leeftijd interesse te ontwikkelen in nieuwe dingen. Hoewel het ook normaal is dat er daarbij minder aandacht wordt besteed aan activiteiten die eerder veel vaker gedaan werden, is het helemaal verliezen van interesse hierin vaak geen goed teken.

Verdriet of woede die niet weggaat

Voor de meeste tieners is het normaal om in hun puberjaren op bepaalde momenten woede te voelen of verdrietig te zijn. Wanneer deze gevoelens steeds vaker komen bovendrijven en niet meer weg lijken te gaan, kan dit een indicatie zijn dat er meer aan de hand is. Houd dit daarom goed in de gaten.

Verandering in slaappatroon

Als tieners de keuze hadden, zouden de meesten tot laat opblijven en zolang mogelijk uitslapen. Nu is dit in het weekend of in een vakantie ook niet zo erg en vrij normaal gedrag. Wanneer het echter de prestaties op school in de weg zit en ze andere activiteiten hierdoor gaan verwaarlozen, kan dit met een depressie te maken hebben.

Tekenen van suïcidale gedachten

Uiteindelijk kan een grote depressie leiden tot suïcidale gedachten. Als ouder is het essentieel dat je tekenen weet te herkennen als een tiener met deze gedachten te maken heeft. Krijgen ze bijvoorbeeld steeds minder vrienden en zeggen ze bepaalde dingen die je doen vermoeden ze deze gedachten hebben, schakel dan direct medische hulp in.

Tot slot

Een tienerdepressie is een zeer ernstige zaak die je als ouder niet mag onderschatten. Wanneer de bovenstaande tekenen voor de situatie van jouw kind herkenbaar zijn, is het raadzaam om actie te ondernemen. Door een ouderlijk toezicht app als mSpy te gebruiken kun je meer te weten komen over hoe tieners met een mogelijke depressie zich echt voelen.